LA MUXERRA A LES FESTES D’ENTRONITZACIÓ DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT



El passat 18 de maig va fer  70 anys de l’actuació de la Muxerra en el marc de les festes que es van dur a terme a Montserrat amb motiu de l’Entronització de la imatge de la Moreneta.
Els actes centrals van tenir lloc el dia 27 d’abril de 1947, festivitat de la Mare de Déu. Molts autors han considerat aquells actes com el primer intent de reconciliació des del final de la Guerra Civil espanyola.
Per a la majoria d’historiadors va ser el primer acte de reivindicació catalanista durant la dictadura ja que moltes entitats, associacions i partits polítics a la clandestinitat van aprofitar el moment per a difondre fulletons de propaganda escrits en català i les autoritats no van poder evitar que entre 70.000 i 100.000 persones, segons les fonts, cantessin alhora el Virolai i que uns militants del FNC (Front Nacional Català) pengessin una senyera de la roca “el Gorro Frigi” que la Guàrdia Civil no va poder despenjar en tot el dia.
A part de l’acte central del dia 27 d’abril, es van celebrar altres activitats i trobades emmarcades en la celebració de l’Entronització durant les setmanes prèvies i posteriors a aquesta data:  el dia 23 de març es va celebrar la Diada dels Escaladors, el 18 de maig la dels Excursionistes, el 8 de juny la dels Sardanistes, el 10 d’agost la Diada dels Ocellaires, ...
El Patronat dels Xiquets de Valls havia demanat que la Muxerra hi participés i el dia 11 de març rebia la resposta afirmativa a la seva petició a través de la Comissió Abat Oliba, encarregada de l’organització de les festes.
A la colla se la va encabir en la Diada de l’Excursionisme, el dia 18 de maig. Es van desplaçar 4 autocars plens de castellers, familiars i amics.
La Muxerra va oferir a la Moreneta el banderí de la colla amb l’escut de la ciutat.
L’actuació castellera va ser de nivell ja que es van bastir el 2 de 7, el 3 de 7 aixecat per baix, el 5 de 7, el 4 de 7 amb el pilar i el pilar de 5.
En alguns reculls d’actuacions hi manca el 5 de 7 i en d’altres, el 4 de 7 amb el pilar. També podem trobar anotat el 3 de 7 en comptes del 3 de 7 aixecat per baix.
A les fotografies presentades en aquest treball podem veure imatges de l’actuació completa que confirmen la realització dels castells esmentats.
De tots aquells castellers que hi van participar, la Colla Joves encara té la sort de comptar entre les seves files amb un d’ells, el qui va ser l’enxaneta en aquella jornada, en Lluís Lirón.



 Foto 1

Foto 2

 Foto 3                                                    Foto 4             


 Foto 5

 Foto 6                                                           Foto 7


 Foto 8


Foto 9


Foto 10                                              Foto 11

Foto 12

Foto 13

 Foto 14                                                 Foto 15


Foto 16 (Ramon Barrufet i Fàbregas, el Blanco)


Fotos 1,2,5,6,7,9,10: Autor: Blasi, Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya (AFCEC)

Fotos 3,4,8,11,12,13,15: Autor: Desconegut. Col·lecció personal

Foto 14: Autor: Desconegut. Col·lecció Josep M. Rodon i Barrufet

Foto 16: Autor: Blasi. Col·lecció Josep M. Rodon i Barrufet





Fonts:

ARXIU FOTOGRÀFIC. FONS PERSONALS (A-G): Blasi i Vallespinosa, Francesc, Centre Excursionista de Catalunya (CEC) http://mdc.cbuc.cat/cdm/landingpage/collection/afcecag

-          BLASI, Francesc: “Els castells dels Xiquets de Valls”. Taller d’Eduard Castells, Valls, 1948

CERVELLÓ, Àlex: “Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme. 1939-1960”, Cossetània, Valls, 2015

CLIMENT, Joan: “1947. L’Entronització de la Mare de Déu de Montserrat i la participació de la colla La Muxerra”, publicat al núm. 39 de la revista La Planenca, primavera de 2011

PUBLICACIONS DE L’ABADIA DE MONTSERRAT: “Les festes de l’Entronització de la Mare de Déu de Montserrat (1946-1947)”, 1997  


    MASSANA, Laia: Programa Giravolt: Entronització de la Mare de Déu de Montserrat, 1947”, RTVE: https://www.youtube.com/watch?v=J96gbh327dg





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

  LA COLLA NOVA ALS ACTES BENÈFICS DE BARCELONA EL 1937     Diverses són les notícies que ens han arribat d’actuacions castelleres durant la...