De la Colla dels Menestrals a la Colla Joves Xiquets de Valls

Espai dedicat a la Colla Nova dels Xiquets de Valls, des dels inicis dels castells (amb el nom de Colla dels Menestrals) fins a la reorganització de 1970 (amb el nom de Colla Joves Xiquets de Valls)

dimarts, 9 de febrer de 2010

Els inicis

El 1801 actua a Valls, per primera vegada, el Ball de Valencians vallenc-alcoverenc dirigit per l’Anton Claramunt (a) Caragol, d’Alcover, amb la col·laboració del vallenc Jaume Batet i Espelt (a) de las Anxanetas. Al Jaume Batet l’acompanyaven els seus fills Pep de 7 anys i Salvador de 9.
El 1813 sorgeix una colla a recer del Partit dels Menestrals, que es diferencia del Ball de Valencians a l’hora de concebre la manera de fer les construccions. Aquesta colla seria fundada pel Pep Batet i Llobera (a) el Casteller a l’edat de 19 anys (nat a Valls el 22 de novembre de 1793 i mort a Valls el 2 de juliol de 1871). En Pep era pagès de professió i de tendències liberals. El seu germà, en Salvador (també pagès i de tendències conservadores), del Partit dels Pagesos, no deixaria el Ball de Valencians fins el 1815. Per tant, en Pep Batet serà el primer cap de colla de la història dels castells, ja que hauria fundat la colla castellera més antiga documentada fins a l’actualitat, la colla dels Menestrals, l’any 1813 .
El 3 d’abril de 1814 té lloc la primera actuació castellera amb motiu de l’arribada a Valls de Ferran VII, el desitjat pels liberals. Seria la colla dels Menestrals qui, per afinitat, actuaria en el seu honor.
El 1815 és quan a Valls hi ha, per primera vegada, dues colles castelleres ben diferenciades del Ball de Valencians pel que fa a les estructures que aixequen (malgrat que al llarg de bona part del s.XIX els castells encara seran anomenats popularment com a Valencians a molts indrets).
El 1819 apareix documentat per primer cop el nom de la colla associat a una actuació castellera. El 17 de juliol, la colla dels Menestrals farà el castell de 8 pisos, el primer de la història castellera, poc abans que també el fes la colla dels Pagesos.
(Per saber-ne més, visiteu el web de Joan Climent a http://www.elcasteller.cat/ )
ACLARIMENTS:
1- El 1801 no hi ha castells, sinó Ball de Valencians. Aquest evolucionarà cap als castells fins el 1811-1813 aproximadament. Amb les dades que tenim actualment, cap colla té els seus orígens pròpiament castellers en aquesta data, tot i que sí les arrels. En aquest cas són unes arrels compartides, mai exclusives.
2- La data que la tradició oral situa el 1805 com la de l’aparició de dues colles castelleres a Valls encapçalades pels dos germans Batet és impossible per dos motius: encara eren Ball de Valencians i, el més important, aquell any el Pep tenia 11-12 anys i el Salvador, 13-14. Només podien ser caps de la colla d’amics amb qui jugaven a bales.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada