Pilar de vuit: Vilanova 1853 - Vallmoll 1858

Ja hem vist que els primers castells de 9 de la història van anar a càrrec de la Roser. És dins d'aquest context de les primeres grans proeses on podríem trobar el primer intent de pilar de 8, el dia de Sant Antoni Abat, el 16 de gener de 1853 a Vilanova.

Del seu antecessor immediat, el pilar de 7 (amb folre o sense?),  la primera referència documentada data del 2 de febrer de 1835 a Valls on, per les festes de la Candela, els Menestrals van fer "lo castell de tres pilans de vuit y lo pilà de set"(1). Del 4 de setembre de 1852, Festa Major de la Torredembarra, ens consta que "antes de este año no se consiguió hacer los espadats de siete limpios y fijos" (cal recordar que de la mateixa diada tenim el tres de nou "limpio desde los segundos" (2) que va fer la Roser, tal i com ja vaig citar al post “La Roser va fer el primer Castell de 9 de la història” . Va ser la Roser qui també va fer aquell dia aquest fantàstic espadat “limpio y fijo”?)

Tornem a la Vilanova de 1853. Al “Diario de Villanueva y Geltrú” del dia 16 de gener s’hi deia : ”Se nos ha dicho que han llegado ya los Xiquets de Valls y entre otras de las evoluciones de que están encargados se han empeñado en verificar el nunca visto espadat de ocho pisos. Allá veremos” (3). Si tenim en compte que l’última vegada que havia hagut castells a Vilanova havia estat el 5 d’agost de 1852, només mig any abans, i que sabem que hi va actuar la Roser bastint el tercer 3 de 9 (net?) documentat sota les directrius del Bieló (els dos anteriors també els va fer la colla), no és agosarat pensar que Vilanova contractés la mateixa colla que havia fet tan bon paper l’últim cop que havia visitat la vila. No sabem, malauradament, si aquest pilar es va arribar a aconseguir ja que no ens ha arribat constància, ni oral ni escrita.

Del que sí tenim testimoni oral és de qui va aconseguir fer el primer pilar de 8 documentat. Se sap que els dos primers pilars de 8 documentats com a assolits consten del 1858, quan una colla el va fer a Vallmoll (19 d’agost) i l’altra a Alió (24 d’agost). En una conversa mantinguda pel casteller de la Colla Joves Xiquets de Valls (que ja havia portat la camisa ribetejada de la, aleshores, Colla Nova) Anton Vilanova Mateu (a) Pebroter amb el també component de l’agrupació, l’estudiós casteller Joan Climent, li va explicar que el seu avi matern i padrí, l’Anton Mateu Bosch (a) Pebroter afirmava que la colla havia fet el pilar de 8 a Vallmoll quan ell era petit. Per a ser rigorosos, el pilar de 8 de Vallmoll va ser el 1858, com ja hem dit abans, mentre que l’avi Pebroter havia nascut el desembre de 1859, per tant, no es va fer quan ell era petit, sinó l’any abans de néixer. Aquesta dada no sembla restar credibilitat ja que es tracta  d’una datació inexacte a l’hora de relatar un fet molt allunyat en el temps, i més si fem cas del que diu la crònica de Ramon Roca a “La Opinión”  del dia 28 de setembre de 1878  parlant de l’actuació de la Colla Nova a Tarragona  el dia de la Mercè: “... El segundo dia (la Colla Nova) hizo otras 54 torres durante la matinada, y al mediodía hizo los 3 de a 9, los 4 de a ocho, los 2 de a siete, y el pilar de a ocho, castillo que hace unos veinte años no había podido hacerse ...”. Vint anys són exactament els que separen el pilar de 8 de Vallmoll de l’any 1858 (al qual feia referència el vell Pebroter) i el de Tarragona del 1878.



Notes:

1.     “La Crònica de Valls”, 19-10-1935: de l’article “Fa cent anys” de March Anton.

2.     “El meravellós trienni casteller 1851-1853”, article de Lluís Solsona publicat a la revista Foc Nou º 41 (1993) editada per la Colla Joves Xiquets de Valls.

3.     “Els castells: entre la passió i la història. Articles de la primera època d’or (1851-1889)”,  Xavier Güell i Cendra, Cossetània Edicions, 2002.



Fonts:

-         “Món Casteller”, vol.1, vvaa, obra dirigida  per Pere Català i Roca, Dalmau Editors, 1981.

-         “Les meravelles del món casteller (II)” , Xavier Brotons i Joan Beumala, Cossetània Edicions, 2002

-         “Els castells: entre la passió i la història. Articles de la primera època d’or (1851-1889)”,  Xavier Güell i Cendra, Cossetània Edicions, 2002.

-         “Els primers castells documentats i descarregats superiors al Dos de Set des dels inicis dels castells a Valls”, Joan Climent i Ferré, 2009. Publicat al seu web El Casteller.cat

  LA COLLA NOVA ALS ACTES BENÈFICS DE BARCELONA EL 1937     Diverses són les notícies que ens han arribat d’actuacions castelleres durant la...