LA COLLA NOVA ALS ACTES BENÈFICS DE BARCELONA EL 1937

 

 

Diverses són les notícies que ens han arribat d’actuacions castelleres durant la Guerra d’Espanya (1936-39). D’entre elles destaquen les realitzades a Barcelona l’any 1937 amb motiu d’actes benèfics en favor dels republicans.

Les actuacions barcelonines d’aquells anys s’han adjudicat tradicionalment als Xiquets de Barcelona, colla formada majoritàriament per castellers provinents del Camp de Tarragona i del Penedès que va estar activa des de 1932 fins a la guerra i va protagonitzar algunes actuacions modestes. 

Ja s'havia adjudicat a aquesta colla l'actuació del 23 de maig de 1937 a Montjuïc  en el marc de la Diada de la Bona Voluntat, festival organitzat per la Comissaria de Propaganda de la Generalitat i Ràdio Barcelona, en commemoració de la conferència de pau de la Haia del 18 de maig de 1899. 

El fet que aquesta colla participés en actes vinculats a la República i que sovint se la identifiqués a la premsa sota el nom genèric de “Xiquets de Valls” juntament amb el fet de lluir camises vermelles ha portat en algunes ocasions a que se sospités que en realitat es tractava de la Colla Nova dels Xiquets de Valls per la seva manifesta condició de colla republicana, adscripció que no va dubtar a manifestar públicament des del mateix moment de la proclamació de la República, l’any 1931.

 D’entre aquestes actuacions benèfiques ens centrarem en les que van tenir lloc a Barcelona el juliol de 1937.

La tarda del dissabte 24 de juliol va tenir lloc a la plaça de toros Monumental un festival organitzat  per Socors Roig Internacional, a benefici dels damnificats pel bombardeig d’Almeria per part de vaixells alemanys el 31 de maig d’aquell any.

 L’endemà, dia 25, es va celebrar a Montjuïc un acte inclòs a la primera Setmana d’Ajut Català, una organització femenina d’ERC de suport als combatents republicans. L’objectiu era recaptar diners i aconseguir ajuts pel front.

Doncs bé, en ambdós casos la participació castellera s’havia adjudicat als Xiquets de Barcelona, cosa lògica per altra banda, si tenim en compte la situació bèl·lica que vivia el país i l'evident major accessibilitat de la colla barcelonina per a actuar a la seva ciutat. 

No podem descartar la participació dels castellers barcelonins, però el que ara sí podem afirmar és que la Colla Nova dels Xiquets de Valls hi va participar, si més no el primer dia i la lògica ens porta a pensar que va repetir l’endemà. Es fa difícil pensar que si la Colla Nova estava disposada a donar suport per afinitat ideològica a un festival benèfic deixaria de participar en un altre de característiques similars 24 hores després i a la mateixa ciutat.

La troballa la devem al vallenc Eduard Vidiella que sota el perfil @pugesa publica a Instagram imatges del seu arxiu particular de Casa Gelambí de Valls. D’entre els molts documents que ha anat recopilant ha trobat un exemplar de l’òrgan del PSUC-UGT de Valls, “Treball”, del 24 de juliol de 1937 on s’anuncia la participació de la Colla Nova (“eova” tal i com consta a la publicació per error d’impremta) al festival “a profit de les víctimes d’Almeria que organitza el Socors Roig Internacional”
D'aquesta actuació a la Monumental en Jordi Rius i Mercade ha localitzat una fotografia on es pot veure un 4 de 7. Forma part d'un petit reportatge publicat a "Solidaritat", portanveu mensual del Socors Roig Internacional, en el seu segon número, l'agost de 1937. 

(Imatges facilitades per Jordi Rius i Mercade)

Aquestes actuacions de la Colla Nova del juliol de 1937, que ara podem confirmar, les podem afegir a les ja conegudes. Recordem que unes setmanes més endavant es va oferir a participar el 15 d’agost en un festival a benefici de l’Hospital de Sang i la Biblioteca del Soldat del Batalló de l’Exèrcit Popular destinat a Valls. Encara aquell mateix any, a l’octubre, el Comité Català per a l’Exposició Internacional de París, organisme creat per la Generalitat, va convidar la Colla Nova (que volia estrenar camises per a anar ben mudats a l’esdeveniment) a actuar al Pavelló de la República Espanyola.

 
 
Fonts:
 
-ARROYO, Salvador i FERRANDO, Pere: “La Renaixença Castellera al Vendrell (1926-1936). Edicions El Mèdol, Tarragona, 1995
- GÜELL, Xavier: “Castells en temps d’armes”, El Vallenc, Valls, 30-10-2009
-GÜELL, Xavier: “Més Castells durant la Guerra Civil”, publicat a “El blog de Xavier Güell” el 9-3-2011 https://balldexiquetsdevalls.wordpress.com/2011/03/09/mes-castells-durant-la-guerra-civil/
-GÜELL, Xavier: “La Renaixença castellera” a “Enciclopèdia Castellera. Història I: dels antecedents al 1939”. Cossetània Edicions, Valls, 2017
-RIUS, Jordi: Correspondència personal
-VIDIELLA, Eduard: Correspondència personal


 

 

 

 

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

  LA COLLA NOVA ALS ACTES BENÈFICS DE BARCELONA EL 1937     Diverses són les notícies que ens han arribat d’actuacions castelleres durant la...