La Roser va fer el primer castell de 9 de la història

A l’extraordinari llibre “Els castells: entre la passió i la història” de Xavier Güell es defensa la tesi que el primer castell de 9 de la història (molt probablement, el 3 de 9), fet a Tarragona per la Festa Major de l’any 1851, va anar a càrrec de la Colla La Roser.

Està documentat que a Vilanova, l’any 1852, es va fer un tres de nou que era el primer que s’havia aconseguit en aquella població. Aquell castell va estar dirigit per Gabriel Baldric, famós guerriller, que més endavant arribaria a ser general de l’exèrcit liberal i home de confiança del general Prim. Sabem que en Gabriel Baldric i Palau, natural de Cabra del Camp, va ser cap de colla de la Roser. Per tant, podem afirmar que el 3 de 9 de Vilanova va ser bastit per aquesta colla.

Però, com arriba Güell a la conclusió que el primer castell de nou de la història el va fer la Roser? Segons Francesc Ballester, en el seu treball "Els Xiquets de Valls" el primer intent de 3 de 9 fet a Valls datava del 1845 (sense especificar-ne la colla) amb motiu de la tornada de la Verge del Lledó després d’unes pregàries i que no s’havia pogut completar fins Sant Joan d’aquell any. Ballester afirmava també que, per les festes celebrades després del còlera de 1854 a Valls, l’altra colla va carregar el 3 de 9 (tampoc especifica la colla, però la diferencia de la de l’anterior consecució en dir “l’altra colla”), castell que va caure per un cop de pedra que va rebre un casteller del tronc.

La datació de’n Ballester és errònia ja que, segons les cròniques aparegudes al Diario de Barcelona i a El Barcelonés (extractes de les quals apareixen al llibre citat de Xavier Güell), les festes a llaor de la Mare de Déu del Lledó es van fer el 17 de maig de 1852 (primer intent del 3 de 9 a Valls). S’havia demanat l’ajuda a la Verge del Lledó a causa de la forta sequera que havia patit aquell any la comarca. Si això ho lliguem amb el que diu Ballester, veurem que el primer 3 de 9 descarregat a Valls va ser per Sant Joan d’aquell mateix 1852.

Ballester no s’equivoca, però, en la data en que “l’altra colla” (tal i com surt al text) aconsegueix el seu primer castell de nou, ja que està ben documentada l’epidèmia de còlera l’estiu de 1854.

Per tant, es pot afirmar que el primer 3 de 9 de la història (Tarragona, 24 de setembre de 1851), el segon (Valls, 24 de juny de 1852) i el tercer (Vilanova, 5 d’agost de 1852) van anar a càrrec de la Colla de la Roser. Segons Lluís Solsona, en el seu treball “El meravellós trienni casteller 1851-1853”, també hi hauria un quart 3 de 9 abans que el “carregat” per l’altra colla el 1854: a Torredembarra, el 4 de setembre de 1852 i també amb en Gabriel Baldric (a) el Bieló dirigint el castell.

L’inici dels grans castells, els castells de nou, van arribar de la mà de la Colla de la Roser. Tal com diu Güell al seu llibre “ o sigui, l’antiga colla dels menestrals i que va esdevenir la Colla Nova dels Xiquets de Valls més endavant. Tot plegat el substrat que la Colla Joves Xiquets de Valls reivindica encertadament avui en dia”.


Fonts:

GÜELL I CENDRA, Xavier: “Els castells: entre la passió i la història. Articles de la primera època d’or (1851-1889)”, Cossetània Edicions, 2002

SOLSONA I LLORENS, Lluís: " El meravellós trienni casteller 1851-1853", publicat a la Revista Foc Nou núm. 41, del 1993

1 comentari:

  1. Esto de subirse unos en otros es un poco de pueblos atrasados....¿no?

    ResponElimina

  LA COLLA NOVA ALS ACTES BENÈFICS DE BARCELONA EL 1937     Diverses són les notícies que ens han arribat d’actuacions castelleres durant la...