LA COLLA A LES DECENNALS: Totes les etapes, tots els castells.

Colla Nova. La Candela 1931

1791: Ball de Valencians

1801: Ball de Valencians vallenc-alcoverenc amb la participació de Jaume Batet i els seus fills Salvador i Pep, de 9 i 7 anys respectivament.

1811: En plena Guerra del Francès les Decennals es van celebrar el dia 8 de desembre i no hi ha constància que hi hagués Ball de Valencians.

1821: S'està sota la prohibició del batlle de Valls de fer castells. La prohibició és vigent des del 1819 com a conseqüència de dues morts relacionades amb una disputa castellera.

1831: Encara és vigent la prohibició de fer castells a Valls (va durar uns 15 anys).

1841: No se sap del cert si hi va haver castells.

1851: Tampoc hi ha notícies, tot i que la cita del diari "El Barcelonés" del 18 de gener de 1851 fa pensar que sí: "Sabemos que en la villa de Valls, se están preparando grandes funciones para la próxima festividad de la Candelaria, cuya fiesta tiene lugar cada diez años por voto particular de la población. Se dice que habrá tres días continuos de fiestas, para cuyo objeto se están ensayando doce bailes propios del país y que tanta nombradía tienen adquirida". Entre aquests 12 "balls" és lògic pensar que els castells hi fossin inclosos.

1861: Hi va haver castells, però no sabem quins ni si hi van participar una o dues colles.

1871: Tampoc hi ha constància d'actuació castellera.

1881: Es van fer el 3 de 9, el 4 de 9, el pilar de 6 sense mans, el pilar de 6 caragirats i sembla ser que hi va haver un intent de pilar de 8. Van actuar les dues colles, però no es té constància de què va fer cada colla.

1891: Segons el "Eco de Valls" del 8 de febrer "las Collas no estuvieron a la altura de otras veces, no intentando siquiera el 'tres de nou', 'dos de vuit' i 'pilar de set' que, a no ser la decadencia en que se hallan la organización de las mismas, hubieran sido de cajón en tales fiestas".

1901: Es van fer el 4 de 8 i el 3 de 7 aixecat per baix sense especificar-ne la colla o colles que els assoliren. Se sap, però, que hi van actuar les dues colles.

1911: Les dues colles van fer el 3 i el 4 de 7.

1921: Les dues colles van fer el 3 de 7, el 4 de 7, el 2 de 6, el 2 de 6 aixecat per baix i deixant-lo net i el pilar de 5.

1931: El primer dia de les festes, i com a obsequi a l'Orfeó Català, les dues colles van fer el 4 de 7, el 2 de 6 i el pilar de 5. A la sortida de Completes es van fer el 3 i 4 de 6. La Colla Nova va intentar tres vegades el 2 de 6 sense èxit. Es va tancar l'actuació amb el pilar de 5.

A l'endemà La Colla Nova, a part del 3 i el 4 de 7, va intentar el 5 de 7 (foto), castell que feia gairebé uns 30 anys que no es veia. Va ser un castell molt comentat i discutit ja que no es va completar per un embolic (o indecisió) de la canalla. Es va bastir amb els dosos a l'antiga, és a dir amb el que seria la rengla actual portant els dos dosos eixancarrats. Només hi pujava un aixecador i un enxaneta que s'havien d'intercanviar la posició un cop passessin a l'altre pom (l'enxaneta, un cop hagués fet l'aleta als tres pilans, en passar a l'altre pom es col•locaria d'aixecador). Però l'aixecador, en comptes de passar a fer d'enxaneta a l'altre pom, va baixar. La Colla Nova va completar l'actuació amb el 2 de 6, el 3 de 6 per sota i el pilar de 5.

1941: Amb la colla unificada després de la guerra per imperatiu legal sota el nom de Xiquets de Valls i dirigida pel Blanco, es van fer el 3 de 7, el 5 de 7 i el pilar de 5 aixecat i baixat per sota. Cal destacar que aquesta actuació es va fer al Pati.

1951: A la sortida de Completes, la colla (ara amb el nom de Muxerra) va descarregar el 5 de 7, el 4 de 7 amb el pilar i dos pilars de 5.

A la inauguració de la remodelació del Pati sota el nom franquista de “Plaza de los Mártires”, la Muxerra va fer el 3 de 7 aixecat per baix i dos pilars de 5 simultanis.

El dia 2 de febrer la Muxerra descarregava els primers 2 de 7 i 4 de 8 candelers des de 1901. Sembla ser que la colla tenia intenció de provar el 3 de 8, però el retard acumulat en l'horari dels actes la van fer desistir. La Muxerra va participar a les matinades del dia 4 i en l'actuació posterior va descarregar el 4 de 7 amb el pilar, el 3 de 7 per sota, el pilar de 5 al balcó i un altre baixat per sota. Per acabar es va fer un 2 de 6 amb l'alcalde Fàbregas i Pere Cases a segons. Durant la processó la Muxerra va fer un total de 31 castells.

1961: La Muxerra no hi va participar ja que restava inactiva (que no dissolta) des d'agost de 1958.

1971: La colla volia fer la seva presentació oficial després de la reorganització l'octubre de 1970 per les Decennals, però se li va denegar el permís per actuar a la Plaça del Blat sota el nom de Xiquets de Valls, després que l'alcalde Galimany rebés fortes pressions per part de l'altra colla de la ciutat, tot i que en un primer moment no hi va trobar cap problema. La colla va voler sortir a fer castells igualment i va actuar al Pati sense cobrar i sense rebre cap mena d'ajut ni reconeixement, però tot el món casteller se’n va assabentar. La colla va fer diversos castells de 6 i es va carregar el pilar de 5.

1981: Va ser la primera edició en què es va fer la trobada de colles. Hi participaren 16 de les 17 existents en aquells moments. Durant l'exhibició conjunta la colla va fer el 3 de 7 i va intentar el 2 de 7, a més de tres pilars de 5 i un pilar de 4. Es complien 10 anys del període de la colla sota el nom de Colla Joves Xiquets de Valls.

El dia de la Patrona, després dels pilars de salutació al President Pujol i el de l'interior de l'església de Sant Joan, la colla va descarregar el 2 de 7, el 4 de 8 i el 3 de 7 aixecat per baix i va intentar el 3 de 8. Va acabar l'actuació amb el pilar de 5 al balcó.

1991: Celebració del bicentenari de les festes. La colla va descarregar el 3 de 8, el 2 de 7, i va intentar dos cops el 4 de 8, un d’ells desmuntat. Al seu lloc va fer el 4 de 7 amb el pilar. Va acabar l’actuació amb el tradicional pilar de 5 al balcó.

També hi va haver trobada de colles en què hi van participar 20 de les 21 existents en aquells moments.

2001: A la trobada hi participen 57 colles. El dia central, la Plaça del Blat va veure el primer intent de 4 de 9 net de la història de les Decennals. La Colla Joves el va haver de desmuntar amb els dosos col•locats. La colla també va fer un intent de 3 de 9 i es va haver de conformar amb el 4 de 8, el 3 de 8 i el primer 2 de 8 del segle en unes Decennals (després d’un intent desmuntat). El pilar al balcó va quedar en carregat.

Es van iniciar els actes commemoratius del bicentenari de la colla, agafant com a referència la Candela de 1801.Fonts:

50 Actuacions castellers del S.XX. Santi Terraza, El Mèdol, 2000

Els castells dels Xiquets de Valls. 2a edició. Francesc Blasi, Ed. Castells, 1948

Les festes de la Candela i els Xiquets de Valls. Pere Ferrando, Quaderns de Vilaniu, 39, 2001

Miscel•lània castellera. Miquel Trenchs, Ràdio Capital de l’Alt Camp, 1989

Món Casteller. VVAA. Dalmau Editors, 1980-81

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

  LA COLLA NOVA ALS ACTES BENÈFICS DE BARCELONA EL 1937     Diverses són les notícies que ens han arribat d’actuacions castelleres durant la...