La colla de la Roser i el primer 4 de 9 de la història

El cronista de Torredembarra Joan Mañé i Flaquer, que va arribar a dirigir el "Diario de Barcelona de Avisos y Noticias", va escriure en una Carta al Director del mateix diari el dia 8 de setembre de 1853 un text referent a la Festa Major de Torredembarra on afirmava que durant aquell any s'havia fet per segona vegada el 4 de 9.

Sabem que el primer castell de 9 el va fer la Roser a Tarragona l'any 1851 i que aquest castell va ser el 3 de 9.

La Roser en va fer, com a mínim, quatre més abans que l'aconseguís fer l'altra colla vallenca.

Està demostrat que al llarg del sXIX es van fer molts més 3 de 9 que 4 de 9. Se n'ha parlat abastament sobre els motius d'aquesta preferència dels nostres avantpassats a l'hora d'intentar un castell o un altre. Sens dubte, la dificultat que comportava aconseguir un nombre més gran de castellers per fer el 4 de 9 feia que aquest no sovintegés més.

Sembla lògic pensar que les colles es van atrevir abans a intentar el 3 de 9 (recordem que era popularment conegut com "el castell de 9") que no pas el 4 de 9. De fet, és el mateix que passa actualment amb gairebé totes les colles que s'estrenen en els castells d'aquest nivell. Per tant, el 4 de 9 no s'intentaria fins que no s'hagués aconseguit abans el "castell" pròpiament dit: el 3 de 9.

Arribats a aquest punt, crec que no és forassenyat afirmar que si la colla de la Roser va fer (documentats) el 3 de 9 el setembre de 1851 (Tarragona), el juny de 1852 (Valls), l'agost de 1852 (Vilanova) i el setembre de 1852 (Torredembarra) i l'altra colla no el va aconseguir fins el 1854 (també documentat), també hauria estat la primera en bastir el 4 de 9, ja que els dos primers es van fer entre el 1852 i el 1853.

Encara podríem anar més lluny: si els primers 3 de 9 s'haguessin fet nets, cosa que personalment així ho crec (Torredembarra 1852: "el castillo de nueve limpio desde los segundos" ), com s'hauria fet aquell primer 4 de 9?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

  LA COLLA NOVA ALS ACTES BENÈFICS DE BARCELONA EL 1937     Diverses són les notícies que ens han arribat d’actuacions castelleres durant la...