Santa Tecla 1878: 142 castells en dos dies.

Ramon Roca i Vilà,  corresponsal catllarenc del diari La Opinión, va escriure una carta al director del rotatiu el dia 25 de setembre de 1878 amb motiu de les festes de Santa Tecla i que sortiria publicada el dia 28 . Després de confessar les seves preferències castelleres, va relatar el seguiment que va fer de la Colla Nova al llarg dels dies 23 i 24:  “Muy Sr. mío: Aficionado a las torres o castells que hacen los Xiquets de Valls, y admirador entusiasta de la Colla Nova, me trasladé a esa capital al objeto de apreciar los trabajos que practicase y méritos que contrajese la citada colla los días 23 y 24 del actual, ...”.[1]
En la seva descripció detallada dels castells aixecats per la Colla Nova crida enormement l’atenció el gran nombre de castells i pilars que va dur a terme la colla que comandava des de 1876 en Josep Batalla i Miquel (a) el Navarro.
Durant les matinades va aixecar 44 construccions, des del pilar de 4 fins al 3 de 7. A l’actuació central del primer dia, la colla va intentar dos cops el 3 de 9 i va descarregar el 3 de 8, el 2 de 8 i el pilar de 7. A la tarda va fer 34 castells més d’entre els quals el més reeixit va ser el 5 de 7.
L’endemà la Colla Nova va enlairar 54 castells durant les matinades. Al migdia va descarregar el 3 de 9 que no havia pogut aconseguir el dia abans, el 4 de 8, el 2 de 7 i el pilar de 8 castillo que hace unos veinte años no había podido hacerse. Subió el espadad de a cinco las escaleras de la catedral, intentando bajar a plomo o a pulso, el segundo a los tres que tenia encima sin haberlo logrado completamente.” [2] La crònica del dia 26 de setembre del Diario de Tarragona també adjudica un 3 de 8 per sota a les dues colles vallenques (també hi van actuar els Torraires de Montblanc, curiosament, la Colla Nova)[3]. Jo personalment crec que si la colla del Navarro l’hagués fet no se li hauria escapat aquest detall a en Ramon Roca, ja que el seguiment exhaustiu que fa de la colla aquells dos dies i la seva solvència contrastada en quant a coneixement dels castells em fa pensar que no podria obviar una construcció com el 3 de 8 aixecat per baix.
A la tarda la colla va tornar a fer el 4 de 8 i el pilar de 7 davant la societat “L’Artesana”, afí a la colla i encarregada de llogar-la els anys que no ho feia l’Ajuntament.
Si fem comptes veurem que, deixant de banda els dos intents de 3 de 9 del dia 23, la Colla Nova va aixecar un total de 142 castells durant els dos dies en què va actuar per les festes de Santa Tecla de 1878.
Eren altres temps.
[1] TRENCHS I MESTRE, MIQUEL: “Miscel·lània castellera. Anys 1850-1900”. Ràdio Capital de l’Alt Camp, Valls, 1989
[2] ÍDEM
[3] FERRANDO I ROMEU, PERE – TARÉS I MARTÍ, JOAN: “Els altres Xiquets de Valls. L’exemple de l’Espluga de Francolí”. Cossetània Edicions, Valls, 2003


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

  LA COLLA NOVA ALS ACTES BENÈFICS DE BARCELONA EL 1937     Diverses són les notícies que ens han arribat d’actuacions castelleres durant la...