La Muxerra a la Bisbal, 1948


L'any 1948, la Muxerra va ser contractada per a fer castells a la Festa Major de la Bisbal. El programa d'aquell any així ho anunciava “los 'Xiquets de Valls' (la Muxerra) empezarán a recorrer las calles de la vila (...) levantarán los más arriesgados castillos, torres y pilares, siendo condición contratada probar el Dos de set y el Quatre de vuit”.

Del compromís d'intentar aquests castells en dóna fe el contingut de la carta que l'alcalde de la Bisbal, J. Solé Caralt, va enviar als veïns per a demanar-els-hi un donatiu per ajudar a sufragar les despeses que suposaven els castells.
L'alcalde va tirar de tòpic emocional per tal d'animar els bisbalencs a col·laborar en la contractació dels “Xiquets de Valls de significación tan tradicional y típica en nuestra villa y comarca que bien puede decirse que sin su actuación nuestra Fiesta Mayor queda oscurecida y chata.
El sonido melodioso de la gralla, mezclado con el repicar de nuestras campanas y el colorido de las camisas 'dels castellers' es algo tan connatural con nuestra Fiesta Mayor que sin ello pierde su fisonomía tradicional”.
Tampoc va estar-se de recordar que “a todas horas soy molestado por vecino tras vecino, que si bien es cierto no hago más que cumplir con mi deber de Alcalde también lo es que no he regateado esfuerzos para defender los intereses de los vecinos. Ahora me toca el turno de pedir en vez de servir y no dudo que ud. sabrá corresponder a mi súplica”.
Com alternativa a l'ajuda econòmica, l'alcalde proposava l'opció de convidar a dinar algun casteller a casa

L'alcalde va contractar la Muxerra amb el compromís de provar el 4 de 7 amb el pilar, el 2 de 7, el 3 de 7 per sota i el 4 de 8 si volien cobrar el mateix que venien cobrant els últims anys (s'està referint a la colla unificada): 3500 pessetes, despeses de desplaçament incloses. Per cada castell caigut la colla deixaria de cobrar 800 ptes.
Sabem que els Xiquets de Valls van actuar el 1946 descarregant el 3 de 7 aixecat per baix, el 5 de 7, el 4 de 7 net i carregant el 4 de 8. L'any 1947 no va haver castells per la Festa Major bisbalenca.

El dia 15 d'agost de 1948, la Muxerra va descarregar el 2 de 7 i va carregar el 4 de 8, que va caure quan l'enxaneta ja havia baixat. També va intentar el 3 de 8, però sense poder-lo carregar.


Fonts:
  • Carta de l'alcalde J. Solé Caralt, 8-8-1948 (còpia): Col. Personal
  • El fet casteller a la Bisbal del Penedès (1877-1991)” M.A. López i Serra / S. Ferré i Miró,
    editat per l'Ajuntament de la Bisbal del Penedès, 1992

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

  LA COLLA NOVA ALS ACTES BENÈFICS DE BARCELONA EL 1937     Diverses són les notícies que ens han arribat d’actuacions castelleres durant la...