Quan "la otra" era la Muxerra i la Vella tenia 1 any

Sovint els principals reconeixements que algú pot rebre provenen dels seus antagònics, ja sigui voluntàriament o no.
Aquest podria ser el cas dels comentaris que va escriure en Joan Vives i Surià, "Joan de la Cirera", reconegut i distingit simpatitzant i col·laborador de la Colla Vella, a les pàgines del Mundo Deportivo del dia 8-11-1947.
Aquest diari esportiu volia iniciar amb aquest primer article un seguiment de les principals notícies del que consideraven "un deporte cien por cien catalán" . Per a dur a terme aquesta tasca va comptar amb la col·laboració d'en Joan de la Cirera, que també treballaria per al Correo Catalán.
L'article pròpiament dit feia referència a Santa Úrsula d'aquell any, que va estar a punt de tenir un format inèdit, tot i que el seu autor no en va fer esment.
La Muxerra havia llençat un repte a la colla de Tarragona i a la del Vendrell a partir d'una polèmica entre la publicació vallenca "Juventud" i el "Diario de Tarragona" sobre el 4 de 8 que els tarragonins havien fet per Sta. Tecla amb la participació d'elements vendrellencs. Es tractava de trobar-se, cara a cara, a la Plaça del Blat, les dues colles de Valls, els tarragonins i els vendrellencs, per Santa Úrsula.
Al final, les dues colles foranes no hi van comparèixer tot i haver acceptat inicialment el repte.
Joan de la Cirera començava així el seu article:

"Tuvo lugar,  en Valls, una interesante competición de 'castells', entre la 'Colla Vella'  y la otra 'Colla' de Valls. Digo 'otra' porque, a la verdad, no sé cómo apellidarla, de no llamarla 'la Roser', 'Colla Nova' u otro nombre que no sea 'Muxerra', en conformidad a las leyes que rigen los usos y costumbres de los pueblos y a la misma historia de las 'Colles de Xiquets de Valls'. Se le viene llamando 'Muxerra', pero este nombre no le pertenece, pues es el que tenía la 'Vella' a mediados del siglo pasado."

Hem de recordar que la colla que seguia sota les ordres del Blanco, després de l'aparició d'una nova colla a Valls posteriorment anomenada Colla Vella-Rabassó, havia passat a anomenar-se Muixerra a partir del dia 19 de març d'aquell mateix any.
Molt s'ha dit i s'ha escrit sobre el substrat casteller de la Muxerra i sobre si recollia o no el testimoni de la branca Menestrals-Roser-Colla Nova. Doncs bé, sembla prou clar el comentari que fa una de les veus més acreditades  i més influents de l'entorn de la Colla Vella com va ser en Joan Vives i Surià, Joan de la Cirera.

Pel que fa a l'actuació de les colles, la diada va anar de la següent manera:
La Muxerra va descarregar el 4 de 8 "que más parecía de bronce que de carne, por su robustez y consistencia", el 3 de 7 aixecat per baix i el 2 de 7 al segon intent. Va acabar amb dos pilars de 5 "en uno de los cuales subía una niña" (l'Aurora Batet va pujar a quarts, juntament amb dos germans seus, un d'ells, segurament, l'Àngel Batet). A l'altre pilar hi van pujar tres Llorençons, amb el Llorenç al terç.
La Colla Vella va carregar el 5 de 7, va descarregar al segon intent el 3 de 7 aixecat per baix, va carregar el 4 de 7 amb el pilar i va descarregar un 2 de 6 després dels pilars de comiat de la Muxerra.
El comentari final que fa l'autor de l'article també resulta molt aclaridor venint de qui ve:

"La 'Colla' que dirige el Sr. Barrufet hizo un brillante papel, como era de esperar de sus veteranos 'castellers'.
La 'Colla Vella', pese a haber tenido actuaciones buenas, este día, a pesar de estar preparada para el 'quatre de vuit', no tuvo mucha fortuna. Entre otras razones, que no es prudente publicar, hay una de muy importante y es que la mayoría de los elementos no llevan más de un año haciendo 'castells' (...)"


Fonts:
- "Un deporte cien por cien catalán",  Mundo Deportivo", 8-11-1947, p4 http://hemeroteca.mundodeportivo.com/preview/1947/11/08/pagina-4/659092/pdf.html
- "Els castells dels Xiquets de Valls", Blasi i Vallespinosa, Valls, 1948

- "Món Casteller" Vol. I, DDAA, Dalmau Editors, 1981

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

QUINA COLLA VA ACTUAR AL PARC DE LA CIUTADELLA EL 1904?

Fa uns dies en Pere Ferrando em feia arribar molt amablement una sèrie de fotografies arran d’una conversa sobre el concurs de castells de B...