La Colla Nova es va atrevir amb el 4 de 7 amb el pilar per la Candela de 1911

L'any 1911 va ser any candeler. El programa de les festes anunciava castells per als dies 1, 2, 3 i 5 de febrer.
Les notícies sobre els castells bastits són ben minses, com és característic de l'època. Es té constància que les dues colles van fer el 4 de 7 i el 3 de 7 i es considera que aquesta construcció va significar el sostre d'aquella Candela.

Foto 1

En la fotografia núm. 1 (Moragas) es poden veure els dos 3 de 7. El de la Colla Nova en el moment de carregar-se i el de la Colla Vella amb l'enxaneta a punt d'entrar. Es pot copsar com el castell dels de l'Escolà acapara el protagonisme del públic ja que reflecteix l'instant en què el castell es corona.

Ara bé. Existeix  una altra fotografia, la núm. 2 (Sagarra), fins on jo sé poc coneguda, on es pot veure el 4 de 7 de la Colla Vella amb els dosos baixant i un 4 de 7 amb el pilar de la Colla Nova en el moment en que sembla que l'aixecador està remuntant els dosos, tot i que si ens basem en com entra actualment cadascun dels components del pom de dalt, podem deduir que hi hauria una mica d'embolic. 

Foto 2

Són aquests dos castells els "4 de 7" a què fan referència les notícies que tenim d'aquells dies? El castell de la Vella està a punt de descarregar-se la qual cosa confirmaria la seva consecució. I és obvi que és un 4 de 7. Però, i el 4 de 7 amb el pilar de la Colla Nova? Es va arribar a carregar? es va haver de desmuntar i a la repetició la colla enlairà el 4 de 7? ¿o potser no va entrar l'enxaneta del pilar i aquest es va desmuntar, restant només l'estructura de 4?

Sigui com sigui, fins ara només sabíem que s'havien fet castells de 7, com he dit anteriorment, i s'apuntava al 3 de 7 com a fita màxima en aquella diada. La fotografia no desmenteix aquesta dada, però sí prova que la Colla de l'Escolà es va veure amb cor d'intentar el 4 de 7 amb el pilar, un castell de molta entitat en aquells anys de decadència castellera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

  LA COLLA NOVA ALS ACTES BENÈFICS DE BARCELONA EL 1937     Diverses són les notícies que ens han arribat d’actuacions castelleres durant la...